Elfstedentocht Friesland

13-06-2021 de 4e rit op de agenda van dit motorseizoen. Gelukkig was het weer niet zo warm als de dagen ervoor maar was het prima op te rijden. Het kon dus eindelijk weer eens gezegd worden.

 

Iet Giet Oan! De elfsteden tocht.

 

Helaas was het voor deze keer niet op de ijzers maar op de stalen rossen. 

Wij verzamelden ons om 9.00 uur bij het vaste vertrekpunt, de parkeerplaats op het Molenpad in Jisp. Bijna iedereen was ruim op tijd voor vertrek, het was nog even wachten op Ian die wat moeite had met ontwaken maar na een belletje kwam hij al snel aan gereden. Met 8 motoren vertrokken wij naar Friesland. Het eerste stuk snelweg langs de wegwerkzaamheden op de afsluitdijk richting Boalsert (Bolsward) ons startpunt voor de tocht der tochten. 

 

Bij Bolsward verlieten wij de snelweg om onze weg te vervolgen over smalle wegen richting Harns (Harlingen). Bij binnenkomst in Harlingen zagen wij aan de andere kant van de gracht een restaurant met plaats voor een bakje koffie met wat lekkers. Er was geen appeltaart maar wel een heerlijke soes met Jaaam en slagroom. Na twijfel voor een tweede bakje werd er toch besloten om verder te gaan rijden. Wij moesten immers nog 9 andere steden bereiken. Dus snel opstappen en verder. 

 

Als snel na het vertrek in Harlingen raakte we twee rijders kwijt maar na een rondje van de zaak op de rotonden hebben wij elkaar weer teruggevonden. Via Frjentsjer (Franeker) op naar Dokkom (Dokkum). Bij Dokkom de noordelijkste stad van de tocht moesten de motoren even bijgetankt worden. Dus snel even tanken en om onze weg richting Ljouwert (Leeuwarden) te vervolgen. 

 

De rit ging dwars door het oude centrum van Leeuwarden. Vlak na het verlaten van leeuwarden stopten wij  in het kleine plaatsje Jellum. Bij eetcafe Jonker Sikke konden wij terecht voor een heerlijke lunch. 

Na de lunch vervolgde wij onze rit weer om langs de laatste steden te rijden. We waren namelijk pas net over de helft van het aantal steden. Al snel arriveerden wij in Snits (Sneek) waar wij bij de Waterpoort tien minuten op de Friesse vloot hebben staan wachten. 

 

Na het sluiten van de brug vertrokken wij via Drylst (IJlst) en Sleat (Sloten) richting de kust van Friesland. Voor het laatste stuk van de rit. Aangekomen bij Starum (Stavoren) was het al meteen een stuk drukker op de weg. Er waren een stuk meer fietsers, auto’s, campers en voetgangers. Maar nog altijd een stuk minder dan bij ons op de weg.

 

Langs de dijk richting Hylpen (Hindelopen) een als laatste naar Warkum (Workom) om vervolgens de snelweg weer op te gaan bij Bolsward. Nog even snel tanken en de weg richting huis kon beginnen.  

Het was een heerlijke maar toch wel lange rit. We hebben het kruisje met zijn allen verdiend.

 

Tot de volgende Rit!